RUS New site

Advanced search

[ New messages · Forum rules · Members ]
Page 37 of 45«1235363738394445»
Forum » SpaceEngine » Archive » Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.7.2
Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.7.2
HarbingerDawnDate: Friday, 26.12.2014, 20:29 | Message # 1
Cosmic Curator
Group: Administrators
United States
Messages: 8714
Status: Offline
Please post here all of your reports about bugs or crashes in SpaceEngine. Before you post any bugs, please follow these steps:

  • First of all, make sure you make a clean install of SpaceEngine and update your video card drivers. This may solve 99% of all isues.
  • Read the Fixing common issues section below. It is possible that your problem can be solved there.
  • Read the List of known issues section below and make sure that your bugs are not on in it. You can use your browser's word finder to help search the list.
  • If the bug is not on the list then please post it in this thread. Attach to your message a screenshot (if possible) and a log file (it's called the se.log and is located in the SpaceEngine/system/ directory). Only the log file will help us to understand your problem and find a solution!



    Fixing videocard-specific issues

    If you do not know which videocard do you have, open the system/se.log file in the text editor and read the Vendor information in the beginning:

    INITIALIZING OPENGL
    [MT] Vendor: ATI Technologies Inc.


    Then look for a solution for you:

    Nvidia: Major lag spikes


    ATI/AMD: Transparent or invisible planets, no landscape


    ATI/AMD: Crash on approaching to the black hole, neutron star or white dwarf, on using ship's hyperdrive, or when enabling the Oculus Rift mode or the Fish Eye mode


    Intel HD: Glitchy landscape and textures on planets


    Intel HD: Crash near planets


    Intel HD: Red clouds on Earth




    Fixing common issues

    1) Obsolete or incompatible drivers or strange error message "(NULL) 2.1 (NULL)"


    2) Weak system


    3) System with hybrid graphics (NVidia/ATI + Intel HD)


    4) Artifacts on procedural planets


    5) Frequent crashing while generating planetary surface


    6) Spaceship disappears when far from a star


    7) Blurry textures on Solar system planets


    8) Crash on entering the Display menu


    9) Problems with very high resolution displays




    List of known issues

    Green items have been fixed for the next release

    Not real bugs, but effects caused by limitations in the engine:


    Real bugs:
  •  
    ShanManDate: Friday, 10.04.2015, 23:46 | Message # 541
    Observer
    Group: Newbies
    United States
    Messages: 4
    Status: Offline
    Hi guys I'm new to SpaceEngine and I have to say that I love it. But I ran into a problem that isn't explained here on this thread. I have version 0.9.7.2 of space engine and I got the model of the Endurance for version 0.9.7.2 and put it into my game. I put all of the files into the correct folders and when I went into the game, the Endurance was in the buold menu, so I spawned one in. But, for some reason the ship is invisible. I got version 0.9.7.1 and put the model in the same locations and the model worked perfectly on that version. What's wrong and how can I fix it? Also can anyone give me step by step instructions on how to download a mod or addon because "drag files into SpaceEngine directory" is too vague for me. Thanks a lot!
     
    n0b0dyDate: Monday, 13.04.2015, 10:39 | Message # 542
    Explorer
    Group: Users
    Pirate
    Messages: 297
    Status: Offline
    Not a bug per se but I wonder if it is possible to reduce or ideally elliminate periodic stuttering/freezing that occurs when moving close/inside a nebula.

    For example when I am moving at 1 ly/sec close/inside a nebula there is periodic stuttering with a period of about 1-1.5 second. In-between the stuttering there is normal/acceptable frame rate (~30-60 fps).

    I am running in Nvidia surround mode, using 3x1920x1080 displays with a fullscreen resolution of 5760x1080 but the issue also occurs in single display fullscreen mode (1920x1080).

    I am including my se.log and main.cfg if that is of any help.

    I have also disabled Threaded Optimization as suggested above for Nvidia users but with no benefit.

    Thank you for any help.

    Attachments: 0243916.log(64Kb) · 8928737.cfg(9Kb)
     
    the_nerervarineDate: Monday, 13.04.2015, 16:21 | Message # 543
    Space Pilot
    Group: Users
    United States
    Messages: 106
    Status: Offline
    Quote n0b0dy ()
    Not a bug per se but I wonder if it is possible to reduce or ideally elliminate periodic stuttering/freezing that occurs when moving close/inside a nebula.

    For example when I am moving at 1 ly/sec close/inside a nebula there is periodic stuttering with a period of about 1-1.5 second. In-between the stuttering there is normal/acceptable frame rate (~30-60 fps).

    I am running in Nvidia surround mode, using 3x1920x1080 displays with a fullscreen resolution of 5760x1080 but the issue also occurs in single display fullscreen mode (1920x1080).

    I am including my se.log and main.cfg if that is of any help.

    I have also disabled Threaded Optimization as suggested above for Nvidia users but with no benefit.

    Thank you for any help.


    What is you're GPU and CPU?





    AMD FX-8320 8 core @4.0ghz , AMD R9 290 4GB, 8GB DDR3 @1866mhz, 1TB Hard Drive
     
    NisiluxDate: Tuesday, 14.04.2015, 02:06 | Message # 544
    Observer
    Group: Newbies
    United States
    Messages: 1
    Status: Offline
    I have been attempting to alter a system procedurally generated for Proxima Centauri. I exported the system, edited the .sc (deleted undesired objects, tweaked some others), then added the modified script to the planets catalog, changing universe.cfg to load Proxima.sc accordingly. When I reopened SpaceEngine, the original procedurally generated system was still in place. Nothing changed. I turned off procedurally generated planets for catalog stars—still no change. The changes were slight: I removed the gas giants, reorganized some moons, changed the distance of the outer ringed Titan to 1.1 AU (from I believe 1.89), but kept most everything else, including the comets and asteroid belt, in place. Have I missed something about modding star systems? Or can't procedurally generated systems be modified once they've been generated?

    Edited by Nisilux - Tuesday, 14.04.2015, 02:08
     
    n0b0dyDate: Tuesday, 14.04.2015, 06:19 | Message # 545
    Explorer
    Group: Users
    Pirate
    Messages: 297
    Status: Offline
    Quote the_nerervarine ()
    What is you're GPU and CPU?


    It's in the se/log that I attached:
     
    Donatelo200Date: Tuesday, 14.04.2015, 11:52 | Message # 546
    Explorer
    Group: Users
    United States
    Messages: 261
    Status: Offline
    This. From the trouble shooting thread.
    Quote
    Intel HD: Glitchy landscape and textures on planets

    Open config/main.cfg and change this parameter to 13:

    PlanetHeightmapFormat 13 // format of the terrain heightmap textures: 13 - R32F, 16 - RGBA32F

    If this didn't help, open config/user.cfg and change this parameter to true:

    PlanetVSFetching true // planet mesh rendering mode

    Note what this mode is experimental it may glitch, collision detection is also work wrong in this mode.
    Also, read Fixing common issues #3.





    CPU: Intel Core i7-4790K
    GPU: Nvidia GTX 1080
    SSD: Samsung 850 Evo 250GB
    HDD: Toshiba DT01ACA200 2TB
    HDD: WD Blue 1TB (2012)
    RAM: Unknown 16G-D3-1600-MR 2x8GB
    MBD: MSI Z97S SLI Krait Edition (MS-7922)
     
    AidanBionicle1Date: Tuesday, 14.04.2015, 15:17 | Message # 547
    Observer
    Group: Newbies
    United States
    Messages: 5
    Status: Offline
    When ever I get near an object with the Gravitational Lensing Effect (White Dwarf, Black Hole, Neutron Star, ECT.) The program crashes. Please Help!

    Edited by AidanBionicle1 - Tuesday, 14.04.2015, 20:30
     
    SpaceEngineerDate: Wednesday, 15.04.2015, 08:47 | Message # 548
    Author of Space Engine
    Group: Administrators
    Russian Federation
    Messages: 4799
    Status: Offline
    AidanBionicle1, look at the top of this page.




     
    the_nerervarineDate: Wednesday, 15.04.2015, 15:02 | Message # 549
    Space Pilot
    Group: Users
    United States
    Messages: 106
    Status: Offline
    Quote n0b0dy ()
    It's in the se/log that I attached:


    While you do have a very powerful GPU/CPU combo that resolution you're running SE at could be a bit too much for your system. Besides evaporation trails resolution is the biggest performance killer for SE.





    AMD FX-8320 8 core @4.0ghz , AMD R9 290 4GB, 8GB DDR3 @1866mhz, 1TB Hard Drive
     
    n0b0dyDate: Wednesday, 15.04.2015, 18:46 | Message # 550
    Explorer
    Group: Users
    Pirate
    Messages: 297
    Status: Offline
    Quote the_nerervarine ()
    While you do have a very powerful GPU/CPU combo that resolution you're running SE at could be a bit too much for your system. Besides evaporation trails resolution is the biggest performance killer for SE.



    Thanks, but the issue (the periodic stuttering/lags) occurs only when moving near/close to nebulae and at lower resolutions too (1920x1080).
     
    patriarchDate: Monday, 20.04.2015, 12:20 | Message # 551
    Observer
    Group: Newbies
    United States
    Messages: 3
    Status: Offline
    Download Space Engine yesterday and patch 0.9.7.3.
    Runs fine.
    I have unchecked procedural stars and planets and procedural planets under catalogue stars.
    The procedural planets under catalogued stars still appear in the tables.
    Is this normal? If so, can they be removed?
    Thank you.
     
    HarbingerDawnDate: Monday, 20.04.2015, 15:48 | Message # 552
    Cosmic Curator
    Group: Administrators
    United States
    Messages: 8714
    Status: Offline
    Quote patriarch ()
    Is this normal?

    Yes. The menu only affects the rendering of these objects, not their generation.

    Quote patriarch ()
    If so, can they be removed?

    No. Also, I think you're posting in the wrong version's thread.

    Quote ShanMan ()
    Also can anyone give me step by step instructions on how to download a mod or addon because "drag files into SpaceEngine directory" is too vague for me.

    That doesn't sound at all vague to me, as those words can mean only one thing. Anyway, if you're having issues installing or using a mod or addon, you should ask the mod author.





    All forum users, please read this!
    My SE mods and addons
    Phenom II X6 1090T 3.2 GHz, 16 GB DDR3 RAM, GTX 970 3584 MB VRAM


    Edited by HarbingerDawn - Monday, 20.04.2015, 15:51
     
    dnlperlinDate: Saturday, 02.05.2015, 03:56 | Message # 553
    Observer
    Group: Newbies
    Pirate
    Messages: 1
    Status: Offline
    For me an error message says "Openal32.dll is missing". Also, previously when I had the application (I deleted the game and re-installed it manually) the buttons on the menu were gone, except usually one. Although I could sill click on the invisible buttons (e.g. exit, settings, planetarium, etc.)
     
    BambusmanDate: Saturday, 02.05.2015, 08:13 | Message # 554
    Pioneer
    Group: SE team
    Germany
    Messages: 408
    Status: Offline
    dnlperlin,
    you only installed the 0.9.7.3 patch but you need SpaceEngine 0.9.7.2 before you install the patch.
     
    AlienasaDate: Friday, 08.05.2015, 12:51 | Message # 555
    Space Tourist
    Group: Users
    Netherlands
    Messages: 37
    Status: Offline
    Idk if this is a bug or not, but apparently I can only enable FXAA if real planet brightness is disabled. When it's disabled and I turn FXAA on and off I can really see the difference, but with real planet brightness on, no difference at all. Kind of a bummer since I much prefer real planet brightness.

    SpaceEngine 0.9.7.3

    Specs:
    ATI radeon 5850 (15.4 beta drivers)
    Intel core i7 930 @ 2.8 Ghz
    8 GB RAM





    CPU: Intel Core i7 6700K @ 4.2 Ghz
    GPU: EVGA GeForce GTX 960 SuperSC ACX 2.0+
    RAM: 16 Gb Kingston HyperX 2400
    Mobo: Asrock Z170 Gaming K4
    Storage: 1 x 250 Gb Samsung SSD. 2 x 500 Gb HDD


    Edited by Alienasa - Friday, 08.05.2015, 12:52
     
    Forum » SpaceEngine » Archive » Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.7.2
    Page 37 of 45«1235363738394445»
    Search: