Русский New site

Advanced search

[ New messages · Forum rules · Members ]
Page 1 of 11
Forum » SpaceEngine » Troubleshooting and Solutions » Hardware Related Issue (Desktop makes a strange sound when near a planet)
Hardware Related Issue
GrandyzerDate: Thursday, 09.05.2013, 00:48 | Message # 1
Observer
Group: Newbies
Canada
Messages: 1
Status: Offline
Hi,

This isn't really a bug-related issue, but I've been having a problem where whenever I approach a planet, my computer will begin making a strange whining sound. Has anybody else experienced this as well? Could it harm my computer, or be an indicator of stressing my computer too much with SpaceEngine. It has never happened before, and doesn't happen outside SpaceEngine.

My system specs are

i5 3570k
Radeon 7950
16Gb RAM
 
anonymousgamerDate: Thursday, 09.05.2013, 01:56 | Message # 2
World Builder
Group: Global Moderators
United States
Messages: 1011
Status: Offline
Quote (Grandyzer)
This isn't really a bug-related issue, but I've been having a problem where whenever I approach a planet, my computer will begin making a strange whining sound.


This is just speculation, but it could be the fan in your graphics card speeding up as it generates the planets surface.





Desktop: FX-8350 4.0 GHz, 8 GB DDR3 RAM, EVGA GeForce GTX 1080 FTW 8 GB, 2 TB HDD, 24 inch 1920x1080 screen
Laptop: Core i5 480M 2.66 GHz (turbo 2.93), 8 GB DDR3 RAM, AMD Radeon HD 6550m 1 GB, 640 GB HDD, 17.3 inch 1600x900 screen
 
SpaceEngineerDate: Thursday, 09.05.2013, 20:31 | Message # 3
Author of Space Engine
Group: Administrators
Russian Federation
Messages: 4796
Status: Offline
This version of SE have adaptive VSync. When you fly between stars, GPU load is low and fan dows not rotates very fast. But when you land on a planet, SE starts to generate landscape textures and GPU becomes fully loaded, those fan starts rotating at full speed.




 
Forum » SpaceEngine » Troubleshooting and Solutions » Hardware Related Issue (Desktop makes a strange sound when near a planet)
Page 1 of 11
Search: