RUS New site

Advanced search

[ New messages · Forum rules · Members ]
Page 40 of 56«1238394041425556»
Forum » SpaceEngine » Archive » Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.7.1
Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.7.1
SpaceEngineerDate: Thursday, 26.12.2013, 00:29 | Message # 1
Author of Space Engine
Group: Administrators
Russian Federation
Messages: 4799
Status: Offline
Please post here all of your reports about bugs or crashes in SpaceEngine. Before you post any bugs, please follow these steps:

  • Read the Fixing common issues section below. It is possible that your problem can be solved there.
  • Read the List of known issues section below and make sure that your bugs are not on in it. You can use your browser's word finder to help search the list.
  • If the bug is not on the list then please post it in this thread. Attach to your message a screenshot (if possible) and a log file (it's called the se.log and is located in the SpaceEngine/system/ directory). Only the log file will help me to understand your problem and find a solution!



    Fixing common issues

    1) Obsolete or incompatible drivers
    These are the most frequent errors found in SE. You will get a popup window with one of these following messages:

    - "You have old OpenGL version (2.1.1). Update your graphics card driver or install compatible hardware"

    - "You have old GLSL version (1.2). Update your graphics card driver or install compatible hardware"

    - "Critical extensions missing: GL_ARB_vertex_program GL_ARB_vertex_buffer_object"

    - "Error loading surface generator shaders. Press YES to run program with procedural planets disabled. Press NO to exit"


    Download and install latest drivers for your video card. If you still get this message, it could be that you have an incompatible video card (see next paragraph).

    [CRITICAL NOTE] Some recent NVidia drivers are incompatible with SE. Symptoms are flashing planet images on the screen when you open the F2 menu (see the spoiler), missing lens flares, grayed out options for HDR and FXAA in the Graphics settings menu, and other glitches. The errors in the se.log are look like this:

    If you have run into these problems, update to at least 344.65, or roll back to earlier than 337.xx.


    But you still can try and run SpaceEngine by disabling checking of critical errors at startup. Open main.cfg and change value of this parameter to 'true':

    IgnoreCriticalCheck true // ignore checking of OpenGL version and critical extensions supporting

    NOTE: I can give no guaranties that SpaceEngine will be stable and work correctly if you do make this change.

    If you have an "Error loading surface generator shaders" error and press Yes, SpaceEngine can run, but it will not be able to render procedural planetary landscapes.

    After updating or rollback of the drivers, you must delete the cache folder in the SpaceEngine directory.

    2) Weak system
    Most of the forum posts I receive are from users that report an inability to start SpaceEngine, This is because those users have inbuilt Intel graphics card, or some old GeForce 5700 series, or not a proper "gaming" laptop. There is no way but to update your hardware system. There are no plans to make a second version of the engine for weaker systems with simplified graphics, CPU texture generation, etc. It would be like coding another engine from scratch. Once again, I would remind everyone that the minimum system requirements can be found on the Home page, but I will mention it here as well:

    CPU 2.0 GHz
    RAM 2 Gb
    Video GeForce 8600, Radeon HD 2600
    vRAM 512 Mb

    I stress that the special role played by videocard onboard memory (vRAM). 512 MB is the absolute minimum. The engine uses a large amount of data that must be in video memory (textures, meshes, vbo, etc). If your system meets the recommended requirements, the engine will work, because its development is made for this hardware:

    CPU 3.0 GHz
    RAM 4 Gb
    Video GeForce 9800 GTX, ATI Mobility HD 5730
    vRAM 1024 Mb

    You can try to start the engine with some OpenGL extensions disabed, if your hardware does not support them: frame buffer objects (FBO), half floats, float textures and 3D textures. Information about this is written at the beginning of the log (SpaceEngine/system/se.log), after the list of extensions:

    Framebuffer objects supported
    Half floats suppoted
    Floating-point pixel format: GL_RGBA16F_ARB
    3D textures suppoted


    If the log reads 'unsupported, then the extension is not supported and the engine will disable itself. If it seems to support float and 3D textures, but the atmosphere of planets has some monstrous bottleneck, such as the GeForce 6200 and GeForce 6600, then it is best to disable those extensions forcibly. This is done in the file config/main.cfg:

    IgnoreFBO false // disable framebuffer objects
    IgnoreHalfFloat false // disable half floats
    IgnoreFloatTextures false // disable float textures
    Ignore3DTextures false // disable 3D textures
    IgnoreShaderBinary false // disable binary shaders cache
    IgnoreCriticalCheck false // ignore checking of OpenGL version and critical extensions supporting


    Reference:
    - The Milky Way and other nearby galaxies and nebulae use FBO. HDR rendering mode also use FBO. Disabling it disables the 3D models of galaxies and nebulae, and disables HDR mode.
    - Atmospheres using float and 3D textures. Disabling any of them disables the atmosphere. HDR rendering mode uses a float textures, disabling them disables HDR.
    - Shader binary cache reduces lags on loading shaders. Works normally on NVidia, onr ATI and Intel it disabled automatically after first laubch of SpaceEngine.

    If you have a Intel HD graphics card, it is better to disable asynchronous loading in the main.cfg as well:

    LoaderMode 2 // loader mode: 0 = immediate, 1 = interleaved, 2 = asynchronous

    3) System with hybrid graphics (NVidia/ATI + Intel HD)
    If you're running SE on a laptop with dual graphics, make sure SE runs on NVidia or ATI chip instead of Intel HD. You may see it in the beginning of "SpaceEngine/system/se.log" file. If it says:

    Vendor: Intel
    Renderer: Intel® HD Graphics 4000

    then you should open NVidia Control Panel or ATI Catalyst and force SpaceEngine.exe run on NVidia/ATI graphics card. If you do not found SpaceEngine profile there, create a new one.

    4) Crashing in the interstellar or intergalactic space or after appearing of the nebula in the view field
    If you open the "SpaceEngine/system/se.log" file after a crash, and it ends up with line like this:

    Creating nebula model "cache/models/nebulae/M42.nm",

    then try to disable asynchronous loading of a resources. Open the file config/main.cfg with the Notepad and change this parameter to 1:

    LoaderMode 1 // loader mode: 0 = immediate, 1 = interleaved, 2 = asynchronous

    After that, delete the cache folder from the SpaceEngine directory. Performance will drop while flying between a stars and galaxies, but stability may be improved. After a while, all models of galaxies and nebulae a being be generated, and you may enable asynchronous loading back (set up LoaderMode 2).

    5) Spaceship disappear when far from a star
    It is not a bug. Current version have not yet completed spaceships rendering system - they cannot be rendered if there is no stars or planets in the renderlist. Just imagine that ship becomes invisible in interstellar flight smile

    6) Blurry textures on Solar system planets
    It is not a bug. Our Solar system planets (Mercury, Venus, Earth, Moon, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune and its satellites) have no procedural textures, only real ones with limited level-of-detail. You can download addons with high resolution textures to increase level of detail of real planets.

    7) Artifacts on procedural planets
    If you get missing landscape blocks, blurry or blinking textures, random spikes sticking out of surface, check out these recommendations here:

    a) If you have a laptop with hybrid graphics, read the paragraph 3.

    b) Make sure that you make a "clean" installation of SE. If you install a new version overwriting the old one, you may get many bugs and glitches. If you get some glitches after the patch is installed, remove the folder called cache from SpaceEngine's directory.

    c) If this does not help, read the paragraph 8.

    8) Frequent crashing while generating planetary surface
    If you have frequent crashes on planets, or get an "OUT OF MEMORY" message on screen, or "Unexpected deleting of child node" in the log file, try taking these steps first:

  • Close any other programs that can consume the video memory (games, video players, graphics editors, etc.). SpaceEngine is not a small flash type game, video memory is the most important resource for it. It may help to disable the Windows Aero theme too, as it consumes a lot of video memory.
  • Disable "3D water" in Graphics settings (Ctrl-F4)
  • Reduce "Landscape LOD" to -2 in Graphics settings (Ctrl+F4)
  • Set up the amount of video memory in the main.cfg file:

    VideoMemorySize 2048 // video card onboard memory (VRAM) in megabytes

    The value must not be less than 1024, but not more than the total amount of physical video memory plus amount of RAM. For example, if you have a graphics card with 1024 MB of video memory, and more than 2 GB of RAM, you can increase VideoMemorySize to 2048.



    List of known issues

    Green items have been fixed for the next release

    Not real bugs, but effects caused by limitations in the engine:
    - Ships do not render in interstellar space
    - Star catalog has many errors in star classification, so there are many "giant dwarfs" and "dwarf giants"
    - Many real binary stars rendered as single, and many single rendered as binary - SE simply have incomplete catalog of binary stars
    - An unwanted star (sprite) is visible in the barycenter of a binary star from distance greater than 0.01 pc
    - Comet nucleus star-sprite will shine through planets [example].
    - Galaxy/nebula sprites will rotate when seen from certain angles
    - Auroras, comet tails and rings can be rendered in front of ships/moons sometimes
    - Lens flares are distorted by gravitational lensing (black holes and ship warp drive effect)
    - Text editor for Wiki descriptions is not working - it is not implemented yet
    - Solar system moons don't have extremely accurate orbits (requires implementation of custom orbit models, e.g. VSOP-87)
    - Sunspot distribution is not always realistic
    - Ocean tag not yet implemented in planet editor
    - Rounding errors (e.g. 30° in catalog rounds to 29°59'59.99" displayed on HUD)
    - Ship retro engines have not been implemented yet

    Real bugs:
    - Too many planets with life (panspermia issue)
    - Oceanias have landscapes above water
    - Several bugs with the planet editor
    - Changing "modes" between simulation and orbital when piloting ships can cause glitches
    - Few issues with asynchronous loading (stars don't always generate properly, especially when flying to new galaxies)
    - Holes in some giant stars when camera is directly above a very tall spot [example]
    - Flashing landscape LOD on a planet when Wiki for it is displayed
    - Star clusters not displayed in Wiki
    - GUI response issues with some users (interface items glitchy or not respond easily)
    - GUI toolbars may completely disappear when pressing pin button while half-hidden
    - Deep space objects (e.g. stars, galaxies) will shine through planets when HDR for DSO is off, but HDR is on and Bloom is on [example]
    - Some neutron stars can have very low temperatures [example]
    - Flickering flare color in close binary systems [example]
    - Auto-exposure does not react when a sun is blocked while diffraction spikes are set to normal or super
    - Planet rings have an unrealistic color palette
    - "Eclipse bug" on distant planets (weird dark shimmering on outer planet caused by inner planet crossing the sun or two suns eclipsing)
    - Cloud cyclones have cut edges sometimes
    - Level horizon command (End key) doesn't work properly on oblate objects
    - Problems when releasing Left + Right click
    - Lines or junctures are visible on planetary surface
    - Switching to fullscreen doesn't work sometimes
    - Weird behavior of movement keys in tracking mode (T) and after releasing it
    - Automatic reference object setting with spacecraft doesn't always choose the best object (for example, when near dwarf moons or debris asteroids close to a planet you are trying to orbit)
    - 3D water fog sometimes starts above the water surface
    - Problems with the skybox export interface, and with the planetarium after using it, for some users
    - Music player will unpause when SE window is minimized and restored, or when entering and exiting the main menu
    - If a galaxy model is selected, the camera is not following any object, and the program is in Edit Mode, closing and restarting the program will cause the WASDRF movement keys to behave incorrectly until the camera is set to follow an object
    - "Crop orbits" in the Map mode doesn't work
    - Spaceship and lens flare textures do not load when loader mode is set to "Immediate"
    - Visual atmosphere heights are inconsistently and unrealistically generated
    - Physical atmosphere properties are inconsistently and unrealistically generated, and are not tied to the visual models
    - Dwarf moons can be generated on colliding orbits
    - Moons are never generated with retrograde orbits
    - Bugs with the surfaces of carbon stars and zirconium stars
    - Cyclones are not generated in the southern hemispheres of gas giants
    - Sometimes, worlds which are too small are classed as "selena" when they should be classed as asteroid
    - Shimmering bloom splotch when very close to the surface of a planet [example]
    - CW/CCW rotation keys for ship in atmosphere are reversed
    - Mouse axis inversion settings for spaceship controls are not saved
    - Z faces are switched when exporting skyboxes (pos_Z is really neg_Z)
  •  
    shadyx49Date: Tuesday, 05.08.2014, 00:15 | Message # 586
    Observer
    Group: Newbies
    Tunisia
    Messages: 2
    Status: Offline
    My major notice after nvidia driver update (340.52) is a change in shading as stars dont shine anymore (just the sphere looking from afar) and planets seem to look darker

    Edited by shadyx49 - Thursday, 07.08.2014, 04:19
     
    pzampellaDate: Tuesday, 05.08.2014, 02:53 | Message # 587
    Space Pilot
    Group: Users
    Venezuela
    Messages: 115
    Status: Offline
    I was just going to open a thread with this issue and found yours! Another problem happens when you turn on the planet's extra bright and some kind of oval with the color of the planet starts sparkling! Solutions??
     
    anonymousgamerDate: Tuesday, 05.08.2014, 02:58 | Message # 588
    World Builder
    Group: Global Moderators
    United States
    Messages: 1011
    Status: Offline
    Roll back your drivers and then delete your cache. For me, 337.88 works just fine for me.




    Desktop: FX-8350 4.0 GHz, 8 GB DDR3 RAM, EVGA GeForce GTX 1080 FTW 8 GB, 2 TB HDD, 24 inch 1920x1080 screen
    Laptop: Core i5 480M 2.66 GHz (turbo 2.93), 8 GB DDR3 RAM, AMD Radeon HD 6550m 1 GB, 640 GB HDD, 17.3 inch 1600x900 screen
     
    pzampellaDate: Tuesday, 05.08.2014, 03:13 | Message # 589
    Space Pilot
    Group: Users
    Venezuela
    Messages: 115
    Status: Offline
    Worked perfectly! Even without cleaning my cache. Thanks... But, in any case, maybe there will be a way to fix that problem so we can update without problems but, there is no hurry!
     
    QnziDate: Tuesday, 05.08.2014, 06:59 | Message # 590
    Observer
    Group: Users
    China
    Messages: 11
    Status: Offline
    One of my friends just wanna delete his travelling records of SE, while killing se.log does not help, the records is still there. Where could we find the log files?
     
    CesrateDate: Tuesday, 05.08.2014, 09:17 | Message # 591
    Astronaut
    Group: Users
    China
    Messages: 68
    Status: Offline
    Quote Qnzi ()
    One of my friends just wanna delete his travelling records of SE, while killing se.log does not help, the records is still there. Where could we find the log files?


    Hi, I think /config/journal.cfg recorded the travel history. se.log records the start-up information of the application.
     
    FastFourierTransformDate: Tuesday, 05.08.2014, 10:08 | Message # 592
    Pioneer
    Group: Local Moderators
    Spain
    Messages: 542
    Status: Offline
    Sorry but I should insist on my problem. I don't want it to get into oblivion.
    I want to see stellar Coronas and normal surfaces of Ice planets and Selenas like all of you. Please help! sad

    http://en.spaceengine.org/forum/4-1946-42235-16-1406561147

    Thanks in advance
     
    Billy_MayesDate: Tuesday, 05.08.2014, 10:43 | Message # 593
    Pioneer
    Group: Users
    Finland
    Messages: 485
    Status: Offline
    FastFourierTransform, have you tried re-installing? Updating graphics card drivers? What is your graphics card?




    AMD Phenom II X4 955 3.2 GHz Quad-Core - AMD Radeon HD 6950 2GB VRAM - 4GB RAM - 1680x1050 75 Hz Samsung screen
     
    CesrateDate: Tuesday, 05.08.2014, 15:37 | Message # 594
    Astronaut
    Group: Users
    China
    Messages: 68
    Status: Offline
    Quote FastFourierTransform ()
    Sorry but I should insist on my problem. I don't want it to get into oblivion.
    I want to see stellar Coronas and normal surfaces of Ice planets and Selenas like all of you. Please help!

    http://en.spaceengine.org/forum/4-1946-42235-16-1406561147

    Thanks in advance


    Seems like a setting/rendering problem.
    Have you deleted all files related to SpaceEngine and downloaded ZIP Archive version(suggested, as the installer may cause some problem in rare situations)?
    And, what's the graphic card and graphic driver you are running?
     
    Atheist101Date: Tuesday, 05.08.2014, 16:28 | Message # 595
    Astronaut
    Group: Users
    United States
    Messages: 47
    Status: Offline
    Sorry about that, I'm terrible with search functions. It seems when i search for something i never find it. I will keep trying though. Thanks for letting me know this is a problem being looked at. How do i safely and effectively roll back the drivers? Is there a program or way to make it simple? I'm actually pretty good with computers, but i always seem to get trouble with video drivers. I always mess up and have to go through safe mode with the built in vid card on the mother board to fix it.

    I switched my current card with another, not realizing that what i have was better even though the other had more vram. When i did i forgot to completely uninstall the old drivers so as you can imagine it cause quite the problem. Just wanting to see if there's a more simple way or if i have to go and do this manually. I have the Nvidia control panel and the experience thing. That's what i used to update to this most recent update. Seems like i should have just stayed where i was lol. The one time i stay on top of things and it isn't worth it.
     
    anonymousgamerDate: Tuesday, 05.08.2014, 16:44 | Message # 596
    World Builder
    Group: Global Moderators
    United States
    Messages: 1011
    Status: Offline
    Quote Atheist101 ()
    Is there a program or way to make it simple? I'm actually pretty good with computers, but i always seem to get trouble with video drivers.


    You should have Nvidia Geforce Experience, which should make it as simple as it can get.

    Alternatively, click Start, then Run (or type in the search bar) "devmgmt.msc" and under Display Adapters, right click what you have, click Properties, click the Driver tab, and click Roll Back Driver.





    Desktop: FX-8350 4.0 GHz, 8 GB DDR3 RAM, EVGA GeForce GTX 1080 FTW 8 GB, 2 TB HDD, 24 inch 1920x1080 screen
    Laptop: Core i5 480M 2.66 GHz (turbo 2.93), 8 GB DDR3 RAM, AMD Radeon HD 6550m 1 GB, 640 GB HDD, 17.3 inch 1600x900 screen
     
    CesrateDate: Wednesday, 06.08.2014, 03:53 | Message # 597
    Astronaut
    Group: Users
    China
    Messages: 68
    Status: Offline
    An old problem... I have no idea on turning this thing off.





    Edited by Cesrate - Wednesday, 06.08.2014, 03:57
     
    HarbingerDawnDate: Wednesday, 06.08.2014, 09:32 | Message # 598
    Cosmic Curator
    Group: Administrators
    United States
    Messages: 8714
    Status: Offline
    This is a known issue, listed on the known issues list here, which you should check before posting problems, and you should also post bugs and other issues you're having in that thread. Please stop making new threads for every issue you encounter. In the future they will all be merged there without warning, per the forum rules.




    All forum users, please read this!
    My SE mods and addons
    Phenom II X6 1090T 3.2 GHz, 16 GB DDR3 RAM, GTX 970 3584 MB VRAM
     
    CesrateDate: Wednesday, 06.08.2014, 15:01 | Message # 599
    Astronaut
    Group: Users
    China
    Messages: 68
    Status: Offline
    Quote HarbingerDawn ()
    This is a known issue, listed on the known issues list here, which you should check before posting problems, and you should also post bugs and other issues you're having in that thread. Please stop making new threads for every issue you encounter. In the future they will all be merged there without warning, per the forum rules.

    Sorry, I see.
     
    Atheist101Date: Wednesday, 06.08.2014, 15:06 | Message # 600
    Astronaut
    Group: Users
    United States
    Messages: 47
    Status: Offline
    I went through the device manager and the roll back driver is grayed out for some reason. So that simple option is out for me. As for the experience thing, it will only let me search for new updates and install those, not older versions. Like i said i know a good deal about computers but always hit a snag when doing video drivers because i forget small steps that in turn cause big problems later. Thats why i was hoping for a more simple solution. Also it seems my video drivers are tied in with my sound card as well some how. Same name and every thing. Its making me wonder if i roll back this one that i will have to roll back others as well. I know thats not normal and they should have nothing to do with each other, but it seems that is the case with mine. At least according to the device manager.
     
    Forum » SpaceEngine » Archive » Troubleshooting and bug reports - SpaceEngine 0.9.7.1
    Page 40 of 56«1238394041425556»
    Search: