Русский New site

Advanced search

[ New messages · Forum rules · Members ]
Page 2 of 2«12
Forum » SpaceEngine » Archive » Importing ships for 0.97
Importing ships for 0.97
VuksDate: Saturday, 12.10.2013, 01:45 | Message # 16
Observer
Group: Users
United States
Messages: 15
Status: Offline
I'm not sure what I am doing wrong. I placed an OBJ model in the corect model folder (Addons), the name of theconfig file is the same as the OBJ model name, and I followed your instructions. When I launch SE however, the OBJ model is not converted to the .sm format and I can't see the model in the engine itself, I can only see the text but not the geometry. Yes I tried restarting several times. I'm not applying any textures, I just want to load the raw GEO.

Any hints? What am I doing wrong?

Themodel is triangulated fully. I can attach it to this thread. Maybe you might have better luck getting it to import. I must be missing some step.

Attachments: bomber.rar(156Kb)


Edited by Vuks - Saturday, 12.10.2013, 01:47
 
HarbingerDawnDate: Saturday, 12.10.2013, 03:45 | Message # 17
Cosmic Curator
Group: Administrators
United States
Messages: 8714
Status: Offline
In the config, did you specify that it was in "Addons/filename", or just "filename"? For any subfolders within the models/spacecrafts folder, you must have the subfolder in the filepath in the config.




All forum users, please read this!
My SE mods and addons
Phenom II X6 1090T 3.2 GHz, 16 GB DDR3 RAM, GTX 970 3584 MB VRAM
 
RockoRocksDate: Saturday, 12.10.2013, 08:21 | Message # 18
World Builder
Group: Users
Belgium
Messages: 673
Status: Offline
Vuks, I converted your mesh for you... it seems to work well for me.

i used a random texture i found you can download by clicking this link.
Your .SM model is in the attachment..
If you need more help please ask me. (by the way nice spaceship, did you make it yourself?)

Attachments: Bomber.zip(216Kb)





I will be inactive on this forum for the time being. Might come back eventually

AMD AR-3305M APU w/ Radeon HD 1.90 GHz 6,00 GB RAM


Edited by RockoRocks - Saturday, 12.10.2013, 08:22
 
VuksDate: Saturday, 12.10.2013, 12:20 | Message # 19
Observer
Group: Users
United States
Messages: 15
Status: Offline
Hey RockoRocks,

This is GREAT!!! Can you please walk me through the steps oh how you got this to work on your end? I feel like I messed up some step when I was doing it. I guess I'm having issues with .sm conversions from OBJ. Is there some step I missed?

This is what I did:

edited this file "spacecrafts.cfg"
Model "Addons/bomberobj.cfg" <---- this is the only line I changed for shuttle_01. Everything else is the same.

then in:
spaceengine\SpaceEngine 0.97\models\spacecrafts\Addons

I placed these file:
bomberobj.cfg
bomberobj.obj

the cfg file has the following text:
EulerAngles (0.000000 0.000000 0.000000)


Edited by Vuks - Saturday, 12.10.2013, 12:24
 
RockoRocksDate: Saturday, 12.10.2013, 13:07 | Message # 20
World Builder
Group: Users
Belgium
Messages: 673
Status: Offline
Vuks, I will explain how to import spacecraft here in a tutorial.

  • 1. Add the spacecraft in your spacecrafts.cfg file.
    Such as:
    Code

    Spacecraft  "Bomber"
    {
       Class   "Shuttle"
            Length   53
       Mass     495000000

       Model   "Addons/Bomber.cfg"

       Albedo   0.07
       Exposure 3.0
       Color  ( 1.00, 1.00, 1.00 )

       CurSystemID "-1.-1.-1.-1.-1.-1.-1.-1.73566.-1"
       UnivPos     (+00000000000000000000186DE92B0B58, +000000000000000000000A9992CD1523, +000000000000000000004CAA378EBA9F)
       Orientation ( -6.199546078222751e-002, -2.483291645026395e-001, 9.149480215368399e-001, 3.120245291409682e-001 )
       Velocity    ( 2.583036568748726e+001, 1.082117877108597e+001, -9.765405537119458e+000 )
       AngVelocity ( 0.000000000000000e+000, 0.000000000000000e+000, 0.000000000000000e+000 )

       Orbit
       {
        Period          1.71119e-4
        SemiMajorAxis   4.927139e-5
        Eccentricity    0.0
        Inclination     0.0
        MeanAnomaly     135.27
        AscendingNode   125.08
        ArgOfPericen    318.14
       }
    }

  • 2. Create a .CFG file for your spacecraft, named the same as specified in your spacecrafts.cfg file; in this case Bomber.cfg . Place the file, along your .OBJ model, which should be named the same (here Bomber.obj)
    Example .CFG file:
    Code

    EulerAngles (0, 180, 180)

    Material    "Default"
    {
       DiffColor     (1.000 1.000 1.000)
       SpecColor     (10, 10, 10)
       SpecPower     150
       DiffMap       "bomber.*"
       NormMap       "None"
       SpecMap       "None"
       DetBumpMap    "Detail-noise.*"
       DetBumpScale  8.0
       DetBumpHeight 0.3
    }

  • 3. Now you've done that, you have to add a texture in your textures/spacecrafts folder, named the same as specified in our CFG file, in this case, bomber.* (* can be JPG, PNG, or TGA)
  • 4. Now, launch Space Engine. If you've done the previous steps correctly, your spacecraft will be listed. Go to your spacecraft. Normally, you will not be able to see it. After going to your spacecraft, close Space Engine.
  • 5. Enable "show file extensions" on Windows (if you haven't already). Click here to see how.
    After that, your files should be listed like this:

  • 6. Finally, you must select "Change filename" on the .obj file (Bomber.obj) and you must change the part saying ".obj" to ".sm". Like so:


Please tell me if this worked for you...





I will be inactive on this forum for the time being. Might come back eventually

AMD AR-3305M APU w/ Radeon HD 1.90 GHz 6,00 GB RAM


Edited by RockoRocks - Saturday, 12.10.2013, 13:10
 
VuksDate: Saturday, 12.10.2013, 13:33 | Message # 21
Observer
Group: Users
United States
Messages: 15
Status: Offline
Maybe it has something to do with the installation path?

Can you show your FULL path to the folders you mentioned?

I can see the ship name listed but it's blank, even after I restart I cannot see the ship at all.


Edited by Vuks - Saturday, 12.10.2013, 13:34
 
HarbingerDawnDate: Saturday, 12.10.2013, 13:50 | Message # 22
Cosmic Curator
Group: Administrators
United States
Messages: 8714
Status: Offline
Quote RockoRocks ()
6. Finally, you must select "Change filename" on the .obj file (Bomber.obj) and you must change the part saying ".obj" to ".sm". Like so:

No, absolutely not! You should NOT rename the file extension on your obj, or any other file! Keep it as it is!





All forum users, please read this!
My SE mods and addons
Phenom II X6 1090T 3.2 GHz, 16 GB DDR3 RAM, GTX 970 3584 MB VRAM


Edited by HarbingerDawn - Saturday, 12.10.2013, 13:51
 
RockoRocksDate: Saturday, 12.10.2013, 19:33 | Message # 23
World Builder
Group: Users
Belgium
Messages: 673
Status: Offline
Quote HarbingerDawn ()
No, absolutely not! You should NOT rename the file extension on your obj, or any other file! Keep it as it is!

I do that all the time, and it works for me; there's no other way it works for me, strange... wacko





I will be inactive on this forum for the time being. Might come back eventually

AMD AR-3305M APU w/ Radeon HD 1.90 GHz 6,00 GB RAM


Edited by RockoRocks - Saturday, 12.10.2013, 19:33
 
VuksDate: Saturday, 12.10.2013, 22:40 | Message # 24
Observer
Group: Users
United States
Messages: 15
Status: Offline
HarbingerDawn, so how do I actually convert the OBJ to a .SM file? I thought it was supose to be automatic but it's not working for me.
 
HarbingerDawnDate: Saturday, 12.10.2013, 22:59 | Message # 25
Cosmic Curator
Group: Administrators
United States
Messages: 8714
Status: Offline
Quote Vuks ()
I thought it was supose to be automatic but it's not working for me.

It is automatic. All you should need to have is the entry in the config file pointing to the correct file names, and the obj and mtl files in that location. The conversion and creation of the sm and cfg should be done by the program when you bring the ship on screen. Note: sometimes it won't load right away, so make sure the rest of the system that you're in loads. It's best to load them while next to a planet to check whether everything is ok or not.





All forum users, please read this!
My SE mods and addons
Phenom II X6 1090T 3.2 GHz, 16 GB DDR3 RAM, GTX 970 3584 MB VRAM
 
VuksDate: Saturday, 12.10.2013, 23:30 | Message # 26
Observer
Group: Users
United States
Messages: 15
Status: Offline
Finally got a drake model from EVE online loaded and it converted the model to .sm

The program did crash twice, but now seems stable.


Attachments: 8765332.jpg(138Kb)
 
RockoRocksDate: Thursday, 26.12.2013, 12:49 | Message # 27
World Builder
Group: Users
Belgium
Messages: 673
Status: Offline
Can somebody please make a tutorial for importing ships for 0.97.1? I don't yet understand the way textures are specified in the files. A tutorial like this one could be extremely helpful!




I will be inactive on this forum for the time being. Might come back eventually

AMD AR-3305M APU w/ Radeon HD 1.90 GHz 6,00 GB RAM


Edited by RockoRocks - Thursday, 26.12.2013, 12:49
 
HarbingerDawnDate: Thursday, 26.12.2013, 13:46 | Message # 28
Cosmic Curator
Group: Administrators
United States
Messages: 8714
Status: Offline
Quote RockoRocks ()
Can somebody please make a tutorial for importing ships for 0.97.1? I don't yet understand the way textures are specified in the files. A tutorial like this one could be extremely helpful!

One will be posted soon, be patient.





All forum users, please read this!
My SE mods and addons
Phenom II X6 1090T 3.2 GHz, 16 GB DDR3 RAM, GTX 970 3584 MB VRAM
 
SpaceEngineerDate: Friday, 27.12.2013, 11:05 | Message # 29
Author of Space Engine
Group: Administrators
Russian Federation
Messages: 4798
Status: Offline
Updated tutorial for 0.9.7.1: http://en.spaceengine.org/forum/17-1926-1




 
Forum » SpaceEngine » Archive » Importing ships for 0.97
Page 2 of 2«12
Search: